GoÅ›cie specjalni

SOBOTA 18.09.2021 g. 9.15

Profesor dr hab. Justyna BrasuÅ„, Uniwersytet Medyczny im. Piastów ÅšlÄ…skich we WrocÅ‚awiu
TytuÅ‚ wykÅ‚adu: Od linowych do bicyklicznych ligandów peptydowych

Pani prof. dr hab. Justyna BrasuÅ„ jest kierownikiem Katedry i ZakÅ‚adu Chemii Nieorganicznej na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego im. Piastów ÅšlÄ…skich we WrocÅ‚awiu.

Zainteresowania badawcze Pani Profesor koncentrujÄ… siÄ™ na analizie oddziaÅ‚ywania peptydów oraz ich pochodnych z jonami metali ze szczególnym uwzglÄ™dnieniem peptydów o strukturze mono- i policyklicznej.

​

logo_umw.png
NIEDZIELA 19.09.2021 g. 9.15

Prezes PROZON Fundacji Ochrony Klimatu - Pan Krzysztof Grzegorczyk
Tytuł wykładu: Wpływ branży chłodniczej na środowisko - 25 lat sieci 3R w Polsce

PROZON Fundacja Ochrony Klimatu jest samofinansujÄ…cÄ… organizacjÄ… pozarzÄ…dowÄ…, dziaÅ‚ajÄ…cÄ… od 25 lat na rzecz ograniczenia emisji gazów szkodliwych dla Å›rodowiska, stosowanych w chÅ‚od­nictwie i energetyce. ZaÅ‚ożenie Fundacji przez dostawców czynników chÅ‚odni­czych stanowiÅ‚o wyraz ich ekologicznej Å›wiadomoÅ›ci oraz potrzeby prowadze­nia spoÅ‚ecznie odpowiedzialnej dziaÅ‚al­noÅ›ci gospodarczej. DziÄ™ki wspóÅ‚pracy z setkami firm serwisowych w Polsce, które dokonujÄ… odzysku gazów chÅ‚od­niczych. Fundacja regeneruje dziesiÄ…tki ton gazów cieplarnianych, czÄ™sto również dewastujÄ…cych warstwÄ™ ozonowÄ…. Stosowanie czynników pochodzÄ…cych z odzysku pozwala ograniczyć produkcjÄ™ nowych szkodliwych gazów.

Fundacja utrzymuje siÄ™ z usÅ‚ug regene­racji, analiz laboratoryjnych oraz orga­nizacji szkoleÅ„ dla branży chÅ‚odniczej i energetycznej. Celem nadrzÄ™dnym szkoleÅ„ jest kreowanie odpowiedzial­nych postaw i w konsekwencji ograni­czenie emisji szkodliwych gazów. W ra­mach miÄ™dzynarodowego konsorcjum REAL Alternatives, Fundacja promuje innowacyjne i bezpieczne rozwiÄ…zania w chÅ‚odnictwie i klimatyzacji.

W Zgromadzeniu Fundatorów zasiada­jÄ… firmy: Air Products Sp. z o.o., Linde Gaz Polska Sp. z o.o., Schiessl Polska Sp. z o.o.

PROZON_RGB.png